EFT
Emotionally Focused Therapy
Als je als stel langs elkaar heen leeft
We hebben onze patronen ontdekt en de verlangens die onder onze irritaties zaten.
We hebben geleerd meer naar onszelf te kijken en te voelen. We hebben meer inzicht gekregen en wederzijds begrip in onze relatie.
(Echtpaar)
Wat is EFT?
EFT is een laagdrempelige behandelmethode die zich richt op emoties en het aanboren van liefde. De therapie focust zich op verbinding binnen de partnerrelatie.
In vergelijking met andere relatietherapieën heeft het een hoge slagingskans.
De therapie kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties. Negatieve patronen worden opgespoord en ontrafeld. Nieuwe positieve patronen worden aangeleerd.
In de therapie is aandacht voor pijnplekken in de relatie maar ook voor oude relationele pijn.
EFT bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken. In eerste instantie binnen de therapie maar met als doel om elkaar als partners weer te kunnen bereiken in het dagelijks leven.
Ik heb bij EFT Nederland mijn opleiding tot basis EFT therapeut gevolgd. Op de website van EFT Nederland is nog meer informatie te vinden over de therapie.
Hoe werkt EFT?
De eerste fase: De-escalatie
De eerste EFT therapie fase is de de-escalatiefase. Deze fase verheldert het negatieve interactiepatroon. In deze fase is het de bedoeling dat jullie het patroon herkennen en dat jullie beiden je eigen rol en die van je partner binnen dit patroon erkennen.
De tweede fase: De verbinding
De tweede EFT therapie fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase leren jullie onderliggende hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten naar elkaar uit te spreken en met deze behoeftes om te gaan. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.
De derde fase: Bestendiging
De derde EFT therapie fase is de bestendigingsfase. In deze fase vinden jullie nieuwe oplossingen voor oude problemen. Jullie zijn zo ver dat jullie je relatie steeds beter in de hand hebben.
Vallen jullie terug in het oude patroon (wat normaal en heel begrijpelijk is), dan word er even een stap terug gedaan naar fase één.